pregnancy (2)
Бременността е особен период в живота, който е свързан не само с емоционални преживявания, но също така е време, в което е нужно жените да полагат допълнителни грижи за тялото си. Една тема, която в никакъв случй не трябва да остава табу, е интимната хигиена. Небрежността по отношение на личната хигиена може да стане причина за развитие на инфекция, която да застраши здравето и живота на майката и детето.

 Хормоналните промени по време на бременност оказват влияние както върху психическото, така и върху физическото състояние на жената. Този период се характеризира с повишаване на нивата на женските полови хормони, секретирани от яйчниците, а именно естроген и прогестерон. Една от характерните прояви на бременността е по-обилното влагалищно течение и дискомфортът, който предизвиква.

 По време на бременността настъпват промени във влагалищното съдържимо. Лигавицата на матката е покрита с многослоен плосък невроговяващ епител, чиито клетки биват няколко вида. Тези клетки търпят циклични промени, които се контролират от естрогените. Половите хормони стимулират узряването им и при повишаване нивата на естрогените се стига до преобладаване на ацидофилните клетки, които се разполагат в повърхностните слоеве на лигавицата. Естрогените стимулират образуването на гликоген в тези клетки.

 Лактобацилите във влагалището имат две основни функции:

  • цитолиза на повърхностните клетки, от които се освобождава гликоген, който се разгражда до декстроза(D-глюкоза)
  • превръщане на глюкозата в млечна киселина и други органични киселини, които водят до ниски стойности на pH 3.8-4.2 .

Така се създава естествената защитна бариера на влагалището. Нейното нарушаване е предпоставка за развитие на инфекция.

Шийката на матката е основен таргетен орган за половите хормони по време на бременност. Разположените в нея цервикални жлези продуцират т.нар. цервикална слуз. Цервикалната слуз има силно алкална реакция, която може временно да наруши киселинния характер на влагалищното съдържимо и в съчетание с отделения в голямо количество гликоген при повечето бременни жени, се стига до осигуряване на оптимална среда за развитие на Candida albicans (70%). Друга причина за размножаването на кандида по време на бременност е фактът, че естрогените намаляват нивата на Ig G и  Ig A, т.е локалния имунитет, което улеснява развитието на вагинална инфекция.

Бременността е един от основните фактори за развитието на кандидозен вулвовагинит. Проучванията доказват,че повече от 1/3 от бременните жени са засегнати в даден период. Характерните симптоми на вагинозата са: обилно бяло вагинално течение, сърбеж и зачервяване.

Кандидозата сама по себе си не представлява опасност както за майката, така и за плода. Проблемът се състои в това, че възпалението, което предизвиква Candida albicans във влагалищната лигавица допълнително понижава локалния имунитет и е предпоставка за размножаване на болестотворни микроорганизми и развитие на бактериална вагиноза. Това състояние представлява опасност от преждевременно пукване на околоплодния мехур и преждевременно ражадане. Затова бъдещите майки трябва да полагат специални грижи за да запазят естествената микрофлора на влагалището. Добрата интимна хигиена при бременните предпазва от развитието на инфекции. Специалистите препоръчват използването на алкални продукти за интимна хигиена. В този ред на мисли Melagyn gel с pH 8.5 и екстракт от чаено дърво, със своето антимикотично, антибактериално и противовъзпалително действие е идеално средство за поддържане на интимно здраве в периода на бременността,осигуряващо комфорт и сигурност, както за бъдещата майка, така и за плода.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.