Поддържането на правилна интимна хигиена е един от важните фактори за здравето и увереността на всяка жена. Важно е младите момичета да получат качествена информация за правилната интимна грижа, въпреки че за някои родители тази тема продължава да е табу. Недостатъчната или грешна информация може да причини редица проблеми и инфекции на половите органи. От значение е да се осъзнае, че интимната област има специфична структура и pH, което я прави уязвима към различни инфекции и гъбички. Ето няколко основни правила, които всеки жена трябва да следва.

Измивайте интимната зона поне един път на ден

Препоръчително е да измивате интимната област веднъж сутрин и веднъж вечер. Измиването трябва да става само с топла вода и интимен гел с подходящо pH. Важно е да не се нарушава киселинната среда във влагалището, защото това може да доведе до развитие на инфекции, бактерии или гъбички. Леко алкалното pH на интимен гел Мелажин е много подходящо, защото защитава по естествен път. Само за външно приложение.

Не забравяйте да се подсушите добре

Винаги сушете добре интимната област след миене, като използвате мек хавлиен плат. Оставянето на влага може да доведе до размножаване на бактерии.

Носете дрехи от подходящи материи

Предпочитайте дрехи от естествени материи като памук и избягвайте твърде тесни дрехи, които не позволяват на кожата да „диша“.

Сменяйте често превръзки, тампони и бански

При менструация сменяйте превръзките или тампоните редовно (2-4 часа за превръзки, 2 часа при тампони), за да предотвратите размножаване на бактерии. По време на менструация се препоръчва по-често измиване на гениталиите. 

През лятото се стремете да не сте продължително време с мокри бански костюми и ги сменяйте със сухи. По този начин се предотвратява развитието на гъбична инфекция.

След тоалетна се почиствайте в правилна посока

Винаги се почиствайте отпред назад след ползване на тоалетната, за да предотвратите пренасяне на бактерии от аналната област към влагалището.

Избягвайте парфюмни продукти: Избягвайте използването на парфюмни превръзки, прахове или дезодоранти в интимната зона, тъй като те могат да предизвикат дразнене.

Редовни гинекологични прегледи

Посещавайте своя гинеколог поне веднъж годишно за преглед и консултация относно интимната си хигиена.

Поддържането на правилна интимна хигиена е ключов фактор за здравето и самочувствието на всяка жена. Избягването на чести грешки и следването на простите препоръки може да предпази от различни проблеми и да допринесе за дългосрочното благосъстояние.