Слънце, плаж, море…. Лятото вече е тук!

За съжаление, това е сезонът, когато значително нараства процентът на т.нар. ”плажни“ болести. Основна причина за увеличаване на възпаленията е падане на задръжките през летните месеци, по-честите полови контакти и случайни връзки, посещаване на обществени басейни и др.

През летния период, от юли до август, е най-голям процентът на рецидивиращите вагинити вследствие Кандида и Трихомонас Вагиналис. Повече от 70% от жените са носители на кандида като облигатен микроорганизъм. В летния период много често се получват микотични вагинити заради по-бързото размножаване на кандидата. Те са и най-честите поводи за посещение при гинеколог.

Другият често срещан причинител на вагинити  – Трихомонас вагиналис е вид патогенен микроорганизъм, обитаващ водните басейни, който атакува чревния и пикочо-половия тракт у човека. Заразяването с паразитите причинява вагинити, които налагат своевременно лечение.

Мъжете за разлика от жените, много по-рядко страдат от гъбични инфекции. Само в 5-7% от представителите на силния пол се откриват инфекции с кандида албиканс. Основна причина за това е, че гъбичките нямат подходящи условия за развитие върху мъжките полови органи. Развиват се в редки случаи, когато имунната система на мъжа е отслабена.

Най-честата причина за развитие на гъбична инфекция е сексуалният контакт, но бактериалната вагиноза и микоза може да се дължат и на посещение на басейни, в които водата не отговаря на необходимите хигиенни изисквания. Вагиналната микрофлора е деликатна и всичко, което променя ph (киселинността) на влагалището, може да бъде източник на инфекция.  Хлорът и дезинфектантите в плувните басейни създават условия за това. Морската вода не е опасна в това отношение. Тя е солена и не позволява бактериите да преживеят дълго време в нея. Дори да е студена, тя може да ви докара някоя простуда, но не и бактериална инфекция.

Така че в огромния процент източник на подобни заболявания си остават инцидентните полови контакти.

Гъбичките обичат да живеят в човешкото тяло, особено когато им е осигурено топло и влажно място. Затова техният бум е през летния сезон. Изпотяването в горещите дни, басейните, носенето на изкуствени дрехи създават идеални условия за развитие на гъбички. Количеството бактерии, което носим по и в тялото си, е около 1,4 кг. . Когато сме във влажна среда те започват да се размножават неконтролируемо и предизвикват оплаквания.
Алармата за наличие на гъбична инфекция е появата на сърбеж, зачервяване, неприятно течение.

Какво трябва да знаят жените за да се предпазят от евентуална гъбична инфекция?

Добре е да сменят банския си след всяко излизане от водата и да се подсушават добре. Влагата и топлината са идеална среда за развитие на гъбички. Да не ползват дюшечето на шезлонга директно, а да го покрият с кърпа. За предпочитане е да носят памучно бельо и по-свободни дрехи, защото те помагат за поддържане на вагиналната област суха. Изключително важно е да спазват отлична интимна хигиена. През летните месеци специалистите препоръчват използването на интимни гелове с алкално (по-високо) pH. Melagyn gel е ефективен начин за поддържане на добра интимна хигиена. Леко алкалното pH 8.5 действа като бариера срещу  развитието на бактерии и гъбички по кожата на външните полови органи и така предотвратява разпространението им към влагалището и развитието на инфекция.

Изполвайки Melagyn gel вие ще се чувствате свежи и защитени през горещите летни дни!

4 Коментара
  1. Здравейте, Мими, Мелажин гел е подходящ заради своето леко алкално pH. pН 8,5 действа като естествен защитен щит без да променя вагиналното рН. Съветваме ви да посетите тази част на сайта ни за повече информация: https://melagyn.bg/about-melagyn/#PH Мелажин интимен гел е дерматологично и гинекологично тестван. Оставаме на разположение тук и на Фейсбук страницата ни: https://www.facebook.com/melagyn/

  2. здравейте.Може ли интимния гел да се използва по време на лечение на смесена вагиноза-гарданела и кандида албиканс .Високото PH знам,че е добре при гъбички,но нали гарданелата се развива в по-алкална среда

  3. Здравейте,
    Да, във вашия случай Мелажин е напълно подходящ и препоръчителен. Мелажин е гел за интимна хигиена на външните полови органи и не повлиява вагиналното pH. От друга страна Мелажин притежава антибактериално действие, поради наличието на масло от чаено дърво в състава си с концентрация 0,6%. Доказано е, че маслото от чаено дърво действа срещу Gardnerella vaginalis с минималната инхибираща концентрация на чаеното дърво – 0,06%. В Мелажин тя е 10 пъти повече, което прави продуктът отличен избор за ежедневна интимна хигиена, както и при наличие на инфекция или дискомфорт.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.