Знаете ли, че pH на влагалището е различно от pH на външните полови органи?
Говорейки за влагалището на всяка жена трябва да имаме предвид, че то не е стерилна среда. То е, така да се каже, биотоп, екологична ниша на човешкия организъм, поселена с характерна бактериална флора. Тази флора е описана още през далечната 1892г. oт известния германски гинеколог Алберт Дьодерлайн. По-късно описаните от него лактобацили са наречени в негова чест Дьодерлайнови бацили. Те са едри пръчковидни грам положителни микроорганизми. При здрави жени те са преобладаващи микроорганизми във влагалището с микробно число 107 бактерии на 1мл. влагалищно съдържимо.

Дьодерлайновите бацили играят главна роля в биомеханизма на здравото влагалище. Чрез своите цитолитични ензими те атакуват клетъчната стена на влагалищните епителни клетки и причиняват бактериална цитолиза. Освободеният от цитоплазмата гликоген под влияние на бактериалните и клетъчни ензими се метаболизира до млечна киселина. Така рН на влагалищното съдържимо спада значимо и варира около 4,5 . В човешкия организъм само стомашния сок е с по-висока киселинност. Така попадналите във влагалището кожни и чревни бактерии или биват унищожени или репликацията им е така потисната, че те просъществуват твърде кратко. Това е един гениално сътворен от природата билогичен защитен механизъм, който пречи на проникването на инфекция в горните отдели на женските гениталии. Причини, които могат да отслабят този защитен механизъм биват, недостатъчното затваряне на вулвата, лоша хигиена, антибиотична терапия и цервикална хиперсекреция.

Чертаейки карта на влагалищната киселинност, можем да обособим три зони.

  • Първата от тях е при входа на влагалището при хименалния пръстен, където рН е близко до неутралното (около 7) , което способства съществуването на повече микроорганизми в тази област.
  • Втората зона е самото влагалище, където вече бе описан киселинния характер на средата. (4,5 – 5,5)
  • Третата последна зона е тази при маточната шийка, в близост до която под действието на жлезите намиращи се около нея, се открива рН около 5,5 до 6,0.

Както се вижда на картинката, pH на външните полови органи е по-високо от pH на влагалището. Ниската киселинност на влагалището е естествената среда за съществуването на лактобацилите, които пречат за развитието на инфекции. Но за кожата на външните полови ограни същото кисело pH (4,5 ) благоприятства развитието на гъбички. Използването на интимен гел с ниско pH би подпомогнало развитието на бактерии, които след това отиват и към влагалището, отколкото да ви предпази. Специфичният характер на външните полови органи  изисква и специфична хигиена.

В този ред на мисли МELAGYN gel 200ml е един ефективен начин за поддържане на интимна хигиена в областта на влагалищния вход. Леко алкалното pH (8.5) на Melagyn действа като бариера срещу развитието на гъбички и бактерии по кожата на външните полови ограни и така предотвратява разпространението им навътре към влагалището. Melagyn е интимен гел за външна употреба и може да се използва от жените за предпазване от всички видове инфекции. Той съдържа масло от чаено дърво, което е известно с противогъбичното си действие. Препоръчва се еднократно приложение дневно за профилактика и двукратно в случай на настъпила инфекция, при възпаление или дискомфорт в интимната зона, както и като спомагателен медикамент при антибиотично лечение на друго системно заболяване.

Един Коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.